Home » Over ons » Blog » Heb ik een luchtbevochtiger nodig

Heb ik een luchtbevochtiger nodig

Gepubliceerd op 4 mei 2017 16:19

Mijn luchtbevochtiger staat al een tijd aan, maar de luchtvochtigheid stijgt nauwelijks. Waar ligt dit aan

luchtbevochtiger-banner-1-1.jpg

Luchtvochtigheid


Er zijn een aantal oorzaken waardoor de luchtvochtigheid in huis nauwelijks stijgt:

  • De luchtbevochtiger heeft niet genoeg capaciteit om de ruimte te bevochtigen. Het is mogelijk dat de ruimte te groot is voor de luchtbevochtiger. Komt het aantal vierkante meters waarvoor hij geschikt is overeen met het oppervlak dat hij moet bevochtigen?
  • Meubels, muren en houten vloeren absorberen veel vocht. Het duurt daarom veel langer voordat de luchtbevochtiger de gewenste luchtvochtigheid bereikt. Het kan dagen tot weken duren voordat de luchtvochtigheid op peil is.
  • Nieuwbouwwoningen zijn vaak voorzien van een centraal afzuigsysteem. Dit komt de werking van een luchtbevochtiger niet ten goede. Het afzuigsysteem zuigt de vochtige lucht namelijk weer op. Je hebt dan waarschijnlijk een luchtbevochtiger nodig die geschikt is voor een groter oppervlak.
 

Kan ik mijn luchtbevochtiger in dezelfde kamer gebruiken als mijn luchtreiniger of airconditioner?
Een luchtbevochtiger in combinatie met een luchtreiniger is geen probleem. Een luchtbevochtiger in combinatie met een airconditioner is lastiger. Een airconditioner koelt de lucht en onttrekt daarmee ook vocht aan de lucht. Het effect van de luchtbevochtiger vermindert hierdoor.

Kan ik een luchtbevochtiger gebruiken als ik een huisdier heb?
Ja. Huisdieren hebben net als mensen baat bij een goede luchtvochtigheid. Koop geen stoombevochtiger als je een huisdier hebt. Die blaast namelijk hete stoom uit waar jouw huisdier zich aan kan verbranden.

Mijn koudwaterverdamper blaast geen zichtbare nevel de lucht in, is er iets mis?
Nee. Een koudwaterverdamper verdampt de lucht door middel van een vochtig filter en een ventilator. De ventilator blaast de lucht langs het filter waardoor het water op een natuurlijke manier verdampt in de ruimte. Dit zijn minuscule waterdeeltjes die je niet met het blote oog ziet.

Is de nevel schadelijk voor mijn elektronica?
Zit de luchtvochtigheidsgraad netjes tussen de 50 en de 60 procent? Dan is de nevel niet schadelijk voor elektronica. Een te hoge luchtvochtigheidsgraad is niet goed voor elektrische apparaten. Is de luchtvochtigheid hoger dan 70 procent? Zet je luchtbevochtiger dan liever niet direct naast elektronica.

Kan ik ook 2 kleine luchtbevochtigers gebruiken in 1 grote kamer?
Ja, dat kan zeker. Zolang het aantal vierkante meters waarvoor de luchtbevochtigers geschikt zijn, overeen komt met het oppervlak dat je wilt bevochtigen. Voor een kamer van 60 m2 heb je dan 2 luchtbevochtigers nodig die geschikt zijn voor 30 m2.

Water gebruik

Moet ik warm of koud water gebruiken?
Vul het waterreservoir van je luchtbevochtiger altijd met schoon, koud leidingwater.

Mag ik gewoon kraanwater gebruiken in mijn luchtbevochtiger?
Ja, je mag gewoon kraanwater gebruiken.

Hoe vaak moet ik het water van de luchtbevochtiger verversen?
In stilstaand water vormen zich micro-organismen als schimmels, algen bacteriën. Gebruik daarom altijd een Ionic Silver Stick. Deze gaat de vorming van micro-organismen tegen. Heb je geen Ionic Silver Stick? Ververs dan elke dag het water in de luchtbevochtiger.

Onderhoud

Hoe vaak moet ik mijn luchtbevochtiger reinigen?
Reinig de luchtbevochtiger minstens 1 keer per maand. In ons assortiment vind je schoonmaakmiddelen van verschillende merken.

Waarom heb ik een ontkalker nodig?
In water zit kalk dat zorgt voor aanslag in de luchtbevochtiger. Om de levensduur van het apparaat te verlengen gebruik je een ontkalker. Ultrasone luchtbevochtigers hebben een ontkalkingspatroon nodig om wit stof op je meubels tegen te gaan. Ververs de korrels in het ontkalkingspatroon elke maand.

Wat kan ik doen om bacterievorming in mijn luchtbevochtiger tegen te gaan?
Er bestaan verschillende producten die het water in jouw luchtbevochtiger gezond houden. De Ionic Silver Stick of Ionic Silver Cube plaats je in het water van de luchtbevochtiger. Deze producten zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen. Er bestaan ook vloeibare producten die je periodiek in het water druppelt.

Waarom heb ik een waterfilter nodig?
Een waterfilter filtert kalk en andere bacteriën uit de lucht. Daarnaast zijn er speciale filters voor koudwaterverdampers. Dit zijn verdampingsfilters die niets uit het water filteren maar ervoor zorgen dat de ventilator het water de lucht in kan blazen. Deze vervang je elke 3 maanden bij intensief gebruik.

Hoe vaak moet ik het filter vervangen?
Verdampingsfilters voor koudwaterverdampers vervang je elke 3 maanden bij intensief gebruik. Waterfilters voor ultrasone luchtbevochtigers vervang je ongeveer elke maand.

Problemen

Hoe kan het dat er een witte stoflaag over mijn meubels ligt?
De witte stoflaag kom uit de ultrasone luchtbevochtiger. Mineralen in het water, waaronder kalk, vormen dit witte stof. De luchtbevochtiger blaast het vervolgens de lucht in. Wanneer er geen goed ontkalkpatroon in de luchtbevochtiger zit blijft dit probleem zich voordoen. Plaats een nieuw ontkalkpatroon in de luchtbevochtiger en de uitstoot van wit stof verdwijnt.

Ik heb een wateronthardingsinstallatie in huis en toch heb ik last van een witte stoflaag in huis. Hoe kan ik dit voorkomen?
Ook wanneer je een wateronthardingsinstallatie hebt, is het nodig om ontkalkingsmiddelen te gebruiken.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.